«

»

Actinidia arguta ‘Issai’ – Öntermékeny kopasz kivi

actinidia-arguta-issai-003-e1358974933846
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Aktinidiafélék (Actinidiaceae)
Nemzetség: Actinidia

Az öntermékeny kopasz kivi egzotikus dísz és haszonnövény egyben. Edényben is nevelhető, de karózást igényel. Jól tűri a hazai klímát. Terméseit héjastul fogyaszthatjuk.

A kivi szóról a gyümölcsön kívül asszociálhatunk Új-Zélandra, vagy éppen az apró termetű kivi madárra. És valóba van összefüggés e három főnév között. A kivi Kelet Ázsiából származik, de tény és való, hogy Új-Zélandba is elkerült az 1900-as évek elején, ahol hamarosan gyümölcséért kezdték termeszteni. Az új-zélandiak azonban előszeretettel kivi gyümölcsnek nevezték, mert a kivi név már foglalt volt egy bennszülött madaruk számára.

A kivi (Actinidia deliciosa) szőrös héjú gyümölcseivel összehasonlítva, a kopasz kivi gyümölcse vékony héjú, és a termés héjastul fogyasztható.

A kopasz kivi bemutatása

kiwi-virag1A kopasz kivi (Actinidia arguta ‘Issai’) kúszónövény. Akár 16 méteres példányokat is nevelhetünk. Növekedése nem olyan erőteljes, mint fajtársaié, ezért kimondottan alkalmas teraszra, mediterrán kertbe edényes növénynek. De kiültetve is megmarad. Bárhová kerül lenyűgöző látványt nyújt. Leomló lombozatának, finoman fogazott, fényes-zöld leveleinek köszönhetően. A kivit már csak mutatós leveleiért is érdemes ültetni, a termés csupán ráadás. Krémfehér virágai illatosak, de jelentéktelenek. A mini kivi egyik nagy előnye, hogy az alapfajtól eltérően a növény nem kétlaki. Bár szakvélemények szerint termésképzését segíti, ha porzós példányt is ültetünk a közelébe. A termőre fordulással nem kell sokat várnunk. Az ültetés utáni második évben már terem. Kopasz terméseinek íze, kinézete is megegyezik a jól ismert kivivel. De valamivel apróbb termetű, és édesebb ízű. Egyes vélemények szerint kevésbé zamatos. A gyümölcs cukortartalma 20% körüli, és C-vitamin tartalma magas. Októberre érik be.

Kopasz kivi gondozása

rácsra-futó-kivi

Az erős fagyok a fiatal hajtásokban kért tehetnek, de ezt könnyen kiheveri. Miután kúszónövény, feltétlenül szüksége van valamilyen támasztékra. Ebből a célból használhatunk például bambusz támasztékot. Ha nincs módunk elkészíteni, a mutatós, dézsás növény támasztékkal együtt meg is vásárolható.

Metszését a szőlőéhez hasonlóan végezzük. Metszeni tél végén, vagy nyár végén ajánlatos, amikor a vízfelvétele alacsony. Ernyő alakra metszve hasznosítja legjobban a fényt. Az első évben egy főhajtást hagyjunk meg, így eléri a támrendszer tetejét. A második évben koncentráljunk az oldalhajtásokra. Napos, meleg helyre, üde, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag, savanyú talajba való. Meghálálja, ha talajába marhatrágyát, komposztot keverünk. Április, május, júniusban műtrágyázhatjuk (N-P-K 15-15-15). Öntözést kíván. Miután mészkerülő, legjobb, ha lágy vízzel, esővízzel öntözzük. Fás vagy félfás dugvánnyal szaporítható.

Virágzáskor monília ellen permetezhetjük a jobb terméskötődés érdekében. Forró, száraz nyarakon megtámadhatják a takácsatkák.

 

Kopasz kivi gyümölcse

Gyümölcsét akkor szedjük, amikor már kicsit puha, ha megnyomkodjuk. Ha mégis keményen szedjük le, tartsuk együtt őket nejlon zsákban, ahol a fejlődő etilén segíti a gyümölcsök gyors beérését. Ha a gyümölcs tapintása az érett őszibarackra emlékeztet, akkor a megérett a fogyasztásra. Pár napig tárolhatjuk kilyuggatott nejlonzacskóban a hűtőszekrényben, vagy mélyhűthetjük 10-12 hónapra.

A kopasz kivi előnye, hogy hámozás nélkül is fogyasztható. Nyersen a legegészségesebb. Kollagénbontó enzimei nemcsak ízletessé, de porhanyóssá is teszik a sült vagy éppen grillezett húsokat. Elég, ha sütés előtt 30 percre a hússzeletekre fektetjük a felkarikázott gyümölcsöt. Tálalhatjuk frissen felkarikázva húsételekkel. Frissen készült kivi shékkel leönthetjük a vanília fagylaltot.

Kínában már négyezer évvel ezelőtt a kivi kipréselt levét használták a csecsemők bőrének tonizálására. Ha bőrtáplálónak összetörünk egy fél banánt, egy kivi gyümölcshúst, máris kész a bőrtápláló pakolás. Nem kell mást tenni, mint a megtisztított arcra 15-20 percre föltenni.

Actinidia arguta Issai

Forrás: kertlap.hu