«

»

Vírusos betegségek

Rózsa mozaik vírus

   A vírusos betegségeket elsősorban a szúró-szívó szájszerű kártevők, például a levéltetvek vagy a tripszek terjesztik, de a növények gondozása során a szennyezett eszközökkel is átvihetők egyik növényről a másikra. Orchideák, begóniák és az afrikai ibolya esetén a mozaikvírusok okozta tünetek gyakoriak, amelyek szabálytalan, sárgászöld foltokat és csíkokat hoznak létre a levél felületén.

Az orchidealevélben megjelenő szabálytalan, besüllyedő sötét csíkszerű foltok szintén vírusbetegségre utalnak. A virágokon gyakran tarka foltok, világos vagy fehér csíkok jelennek meg. A muskátli és a fukszia besodródott vagy fodros levele szintén vírustünet. A vírusos betegségek ellen nincs ismert gyógymód, a fertőzött növényektől mihamarabb meg kell válni.

Megelőzésként a vírusvektorok (levéltetvek, tripszek, pajzstetvek stb.. ) elleni védekezésre és a növények gondozása során használt eszközök tisztítására, fertőtlenítésére kell fokozott figyelmet fordítanunk. Legkönnyebben metszésnél vihetjük át a vírusokat egyik növényről a másikra, a vágóeszközre tapadt növényi nedvvel.